2014.03.10. 10:44 a Zokosutazoo

Dubáj 2. - Tevegelés helyett igazgyöngy és olajbiznisz

dubai highway.jpg

A mai napig az alapító család tulajdonában van Dubáj. A 19. században vándorolt ide egy, az Arab-félszigeten eltévedt iszlamizált beduin törzs, a Maktoumok. A történelem során az oázisokban gyűjtötték a datolyát, halászgattak, ha tengerpartra értek, vagy kecskét es tevét szaporítottak és közben sokszor saját magukat is megpróbáltak keresztezni az állatokkal - perverziójuk innen ered. Respect, ahogy ki tudjak használni természeti kincseiket – azóta is.

Alternatív történelemóra - Tevegelés helyett igazgyöngy és olajbiznisz

- We built this city on oil, sex and rock&roll - ezt Omar mondta első találkozásunkkor. Emlékszem, körbevitt a limuzinján a városban, félúton felhúzta a sofőrt elválasztó paravánt és magáévá tett.

Ő is a törzs fia. A kalifa egyik oldalági rokona. Akárcsak ez a haverja, aki így fotózkodik Jeepjével az autópályán.

dubai highway.jpg

A mai napig az alapító család tulajdonában van Dubáj. A 19. században vándorolt ide egy, az Arab-félszigeten eltévedt iszlamizált beduin törzs, a Maktoumok. A történelem során az oázisokban gyűjtötték a datolyát, halászgattak, ha tengerpartra értek, vagy kecskét es tevét szaporítottak és közben sokszor saját magukat is megpróbáltak keresztezni az állatokkal - perverziójuk innen ered. Respect, ahogy ki tudjak használni természeti kincseiket – azóta is.

Dubáj megalapítása a kereskedelmi és hajózási útvonalak kikötőstátuszán kívül a gyöngyhalászatra épült. Aztán Japánban kitalálták a mesterséges gyöngytermesztést, és úgy tűnt leáldozik a hízott félhold az akkor még brit protektorátus alatt lévő kikötőben. De nagyjából ezzel egyidőben, az 50-es években megtalálták az olajat, és három éven belül olyan fejlődés, mérhetetlen vagyonhalmozás indult meg, ami azóta is páratlan. És ne legyen semmi kétséged nyálas olvasó, ha majd kifogy az olaj, jön valami más.

Dubai_20years.jpg

Irgalmatlan szerencséjük, hogy Zayed és Maktoum sejkek réven perverz, de vizionárius vezetőik voltak a kis beduin városállamoknak, akik 1971 óta Egyesült Arab Emirátusok néven tömörülnek, Abu-Dhabi és Dubai vezetésével. Mert ha kétségeid lennének, és azt hiszed, hogy csak a talmi élvezetekre, pár évtized múlva elavuló luxushotelekre, golfpályákra, szórakoztató-komplexumokra, vagy a képen látható állami rendőrautókra költenek, akkor jobb, ha eszedbe vésed: a bevételek egy jelentős részét külföldi bankokban, befektetési alapokban fialtatják.

dubai rendorautok.jpg

Övék a legtöbb sziget, kastély, prémiumingatlan és műkincs a világon, üzleti vállalkozásként is sikeres utazási cégeket, repülőtársaságokat, sportklubokat, nemzetközi divatcégeket tulajdonolnak, működtetnek, nincs náluk nagyobb befektető a biotechnológiában, megújuló energiában. Tovább is van, mondjam még?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://azokosutazoo.blog.hu/api/trackback/id/tr935852360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása