2016.03.26. 17:42 a Zokosutazoo

Castro halott - Havanna 2.

isten_hozta.png

A kubai főváros Janus arcát mutatja tiszteletünkre. Stílusos koloniális szállóban fogyasztjuk a bőséges reggelit, de internet nincs. 5 csillag, ám a szobát átjáró doh- és májkrém-szag etalon szex-ölő. Szomszédságunkban a washingtonit másoló Capitoliumot már részben felújították, mellette azért egy vagonokból és mozdonyokból álló vasúti roncstemető jelzi a mérhetetlen igénytelenséget. A spanyol barokk és századforduló amerikai villái egymás szomszédságában büszkélkednek-máladoznak. Az ötvenes évek detroitjának ékkövei, oldtimer chevik és dodge-ok mindenütt.

Snitt. Ugye el tudják képzelni, hogy ha egy polgármester, ügyvéd, tanácsadó, és egy orvos, vagyis napjaink rablóhalai meghoznak egy fontos döntést, akkor sínen van, pardon, szárnyal az implementáció. A Canadian Airlines 576-os járatán ülünk Havanna felé. Maradt 72 óránk.

A kubai főváros Janus arcát mutatja tiszteletünkre. Stílusos koloniális szállóban fogyasztjuk a bőséges reggelit, de internet nincs. 5 csillag, ám a szobát átjáró doh- és májkrém-szag etalon szex-ölő. Szomszédságunkban a washingtonit másoló Capitoliumot már részben felújították, mellette azért egy vagonokból és mozdonyokból álló vasúti roncstemető jelzi a mérhetetlen igénytelenséget. A spanyol barokk és századforduló amerikai villái egymás szomszédságában büszkélkednek-máladoznak. Az ötvenes évek detroitjának ékkövei, oldtimer chevik és dodge-ok mindenütt. Társbérletekkel, szoba-konyhákba betolt motorokkal, kivert kutyákkal, omladozó falak mögé rejtett szükségparkolókkal, szeméthalmokkal terhelt az utca. A fodrászat, azaz a borbélyház annyira gusztustalan, mint egy bordélyház. A jegyrendszerben áruló üzletben a zsák cement és a gyermekjáték egymás mellett áll a raklapon. Hol van a világon még ennyi utcai telefonfülke/ riksa /buenavistazenész/ illegális szivarárus/ éjszakaipillangó /és önkéntes idegenvezető egyetlen négyzetkilométerre (havanna központja) vetítve?
Pedig a Plaza Cathedral, a misztikus külsejű székesegyházzal, kerengős, erkélyes étteremmel díszített főtér tényleg szép. Kontrasztjaként a város másik felén ott a sivár, gigantikus, este a forradalom emblematikus figurái neon sziluettjeivel kivilágított felvonulási tér, a Plaza Revolucion. Ahol Castro a legendás 7 órás beszédeit tartja. Vagyis tartotta. Ugyanis biztosak vagyunk benne, hogy Fidel már 3 éve halott.

isten_hozta.png

- Nem csak Fidel, ez az egész rendszer halott, legalábbis hónapjai vannak hátra – okoskodik történelmi affinitással megvert Dottore.
Nincs többé szovjet gáz és atom, se KGST szalámi. Meghalt Chavez is, oda a venezuelai olajsegély. A válság miatt a turisták egyre kevésbe jönnek pénzt költeni, bizniszelni pedig még mindig nem lehet. Raul ugyan tartja a Patyomkin-falat, és ezek a bamba kubaiak nem lázadó típusok, de az ellehetetlenülő életszínvonal be fogja dönteni ezt a sztorit. Az árak a hiánygazdaságban az egekig emelkednek, a kettős valutarendszer már csak máz. Láttuk a boltban, hogy a legtöbb tartós és fogyasztási cikk már a kubaiaknak is annyiba kerül, mint mondjuk Magyarországon.
-Azzal a különbséggel, hogy itt 6 ezer forint az átlagfizu, baszki, ennél még az otthoni osztályos ápolónőcskéim is jobban keresnek - röhög fapofával.

Valóban, a túlélés érdekében az állam lenyúlása, mint egyetlen kiút, elképesztő méreteket ölt. A sofőr lopja a benzint, az orvos a gyógyszert, a szakács és pincér az ételt és italt, a szivargyári munkás a Cohibát. A hivatalnok bevereti az üveget az ablakon, hogy az egészet keretestül leselejtezhesse és így adja el a feketepiacon.
De ja vu, Nyálas Olvasó?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://azokosutazoo.blog.hu/api/trackback/id/tr88527992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása